Žijeme s inzulínem

Světový den diabetu je u nás označován čtrnáctý listopad, a to od roku 1991. Tato nemoc je velmi rozšířená a nebezpečná, což si málokdo uvědomuje, a její nárůst ve světě je alarmující.

Cukrovka je chronické onemocnění, které vzniká v důsledku nedostatečné produkce nebo nedostatečného využití hormonu inzulínu. Projevuje se tedy zvýšenou hladinou cukru v krvi. Bez inzulínu totiž naše buňky nemohou získávat cukr z krve, cukr potom nemůže vstoupit do našich buněk a my ho nemůžeme využívat jako zdroj energie. Pokud zvýšená hladina cukru v krvi působí na lidský organismus velmi dlouhou dobu, způsobuje nám pak cukrovku.
cukr na lžíci
Typy cukrovky:
·         Diabetes I. stupně – vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které produkují důležitý hormon – inzulín.
·         Diabetes II. stupně – je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulínu.

Je nás víc než milion
I když Světový den diabetu se slaví již čtvrtstoletí, počet diabetiků neklesá. Naopak každým rokem lidí s touto diagnózou přibývá. Odhaduje se, že v Čechách je lidí s cukrovkou asi milion. A dalších asi půlmilionů lidí vůbec neví, že cukrovku má.
Cukrovka se léčíinzulínem., který vnese do našeho metabolismu rovnováhu. Je to ale bohužel pouze tlumící prostředek, nikoliv lék. Diabetu se lze vyhnout pouze zamezením konzumace cukru.

Chuť na sladké je bohužel nám lidem vrozená, a to proto, že i mateřské mléko obsahuje cukr, i když přírodní a tedy prospěšný.
cukr a glukometr
Cukr jíme i pijeme
Cukry nejsou pouze v čokoládě nebo bonbónech. Spoustu cukru také vypijeme v oblíbených limonádách. Věděli jste, že dvoulitrová lahev sycené limonády obsahuje padesát kostek cukru?

Změna hladiny krevního cukru se neprojevuje pouze pojídáním sladkého, ale také konzumací různých druhů potravin. Vyhnout bychom se měli nejen rafinovanému cukru, ale také vysoké konzumaci bílé mouky. Správná životospráva je vhodnou prevencí proti vzniku cukrovky.

Žijeme s inzulínem
3.7 (73.33%)6