Remoska – zlaté české ručičky

Návrat českého vynálezu, který měl a znovu má své jedinečné zastoupení jak v české kuchyni, tak v kuchyních na celém světě. Tento báječný výrobek se znovu po několika letech objevil na našem trhu. Remoska – malá pečící přenosná trouba, ve které se vše dokonale upeče, podusí – má samozřejmě vylepšený vzhled a lepší funkce, než byla ta původní. Ale podstata tohoto velmi užitečného, malého elektrického spotřebiče, zůstává.
pečené maso
V krátkosti vás seznámíme s historií tohoto českého vynálezu.V 50 letech elektrotechnik Oldřich Hemut jednoduše vylepšil obyčejný hrnec na vaření elektrickým víkem, ve kterém spočívala pečící síla, která se přenášela do stran kovové nádoby (hrnce). Touto funkcí se zamezilo tomu, že se v nádobě nic zespodu nepřipálilo. A efekt pečení, smažení, grilování a dušení v jednom se dostavil.  Především díky svému malému objemu, spotřebuje o mnoho menší spotřebu elektrické energie a je přenosná.

V letech 1957 – 1990 se Remoska vyráběla ve státním podniku REMOS. Dno pečící nádoby bylo z hliníku, víko se napájelo kabelem ze zdroje, který byl zabudovám uvnitř víka tak, že pod příklopem byla umístěna vodivá spirála. V roce 1964 proběhla registrace ochranné známky Remoska®. Název byl odvozen od státního podniku REMOS. Vyráběla se v Kostelci nad Černými lesy.

V osmdesátých a devadesátých letech minulého století se změnily společenské poměry a vše staré se zavrhovalo a opomíjelo. Nastala éra mikrovlnek a Remoska se přestala vyrábět. V roce 1994 koupil ochrannou známku pan Blažek a začal s novou výrobou Remosky ve Frenštátě pod Radhoštěm.  Remoska dostala nový design, teflonový povrch a začala se vyrábět v moderních barevných odstínech.

Byl to návrat jako hrom a Remoska od té doby si znovu vybojovala své čestné místo ve všech kuchyních téměř na celém kontinentu (např. Slovensko, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Anglie, Kanada, Amerika, Austrálie..)
 jablečný koláč
Popis Remosky:
Tím, že ve víku je umístěno topné těleso, přenáší se teplo do stěn a na dno mísy. Optimální teplota pro pečení je 160 – 180°C. Přebytečná pára, která vzniká při pečení, odchází přes ventily ve víku.

Funkce Remosky:
·         pečení – připravovaný pokrm při pečení se nevysušuje, zachovává si svou vůni a po upečení je maso měkké, dobře propečené a má křupavou kůžičku (např. kuře, vepřové, králík…)
·         dušení
·         zapékání
·         smažení
·         grilování
·         ohřívání
·         rozmrazování
 
·         Výhody:
příprava jídel odpovídázdravé výživě i dietám bez tuku. Ztráty vitamínů a živin jsouminimální
 
·          připravíte velmi chutné pokrmy
 
slané–  např.: vepřová pečeně, kuře, divočina, francouzské  brambory…
 
sladké–  např.: koláče, buchty, žemlovka, nákypy, rýže
 
·         Nákladynízká spotřeba – ušetříte elektrickou energii (10 min. provozu el. trouby = 1 hodině provozu Remosky)
 
 
Remoska je přenosná, takže ji můžete využít naprosto všude, kde budete chtít péct – doma, na chatě, na ubytovně,  na dovolené apod.).